ИНСТИТУТ ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА

Др Ивана Ђерић

Ivana DjericЗвање: Научни сарадник
Oбласт интересовања: аутономија ученика у школи, образовне промене
Телефон: 011 2 642 925
Е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Биографија

OБРАЗОВАЊЕ 

Ивана Ђерић је дипломирала октобра 2004. године на Филозофском факултету у Београду на Одељењу за педагогију. Магистарску тезу одбранила је 26. децембра 2008. године. Докторску дисертацију под називом Могућности и ограничења развоја аутономије ученика у васпитно-образовном процесу одбранила је 27. фебруара 2015. године на Одсеку за педагогију Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.


РАДНО ИСКСТВО 

Запосленa је на Институту за педагошка истраживања у Београду од 1. јануара 2005. Била је сарадник на пројекту Института за педагошка истраживања под називом Образовање за друштво знања (2006–2010). У периоду од 2011. до 2014. године, др Ивана Ђерић је ангажована као истраживач сарадник на два пројекта у Институту за педагошка истраживања: Унапређивање квалитета и доступности образовања у процесима модернизације Србије (бр. 47008) и Од подстицања иницијативе, сарадње, стваралаштва у образовању до нових улога и идентитета у друштву (бр. 179034). Учествовала је као члан тима истраживача у више међународних и националних пројеката: 

  1. Компаративна анализа система професионалног развоја наставника у Србији и у Словенији (Komparativno raziskovanje sistema profesionalnega razvoja učiteljev v Srbiji in Sloveniji, 2010–2011) у сарадњи са Педагошким институтом из Љубљане (Pedagoški inštitut, Ljubljana). Носилац пројекта је Институт за педагошка истраживања, Београд. 

  2. Пројекат Представе о образовним променама у прослости: рефлексије о прослости, визије будућности (Images of educational change in Serbia: Reflecting on the past, envisioning the future) који је део Регионалног програма подршке истраживању у области друштвених истраживања на Западном Балкану (Regional Research Promotion Programme in the Western Balkans –RRPP), који води Универзитет у Фрибургу, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (Swiss Agency for Development and Cooperation – SDC) (2010–2011; 2011–2012). Носилац пројекта је Институт за педагошка истраживања, Београд. 

  3. Међународни пројекат Унапређивање образовне ефективности основних школа (Improving educational effectiveness of primary schools (IEEPS) 2013– 2016), у оквиру европског Програма за целоживотно учење, потпрограма Коменијус – Коменијус мултилатерални пројекти (Comenius multilateral project). 

  4. TIMSS (Тrends in International Mathematics and Science Study) пројекат Међународног удружења за евалуацију образовних постигнућа (International Association for the Evaluation of Education Achievment – IEA). 

Ивана Ђерић је национални координатор међународног истраживања TIMSS 2019.


ПОПУЛАРИЗАЦИЈА НАУКЕ 

Др Ивана Ђерић је кооаутор Извештаја о истраживању, Представе о образовним променама у Србији: рефлексије прошлости, визије будућности (POPS2) у издању Института за педагошка истраживања (2012; стр. 3–50). Извештај је настао у оквиру Регионалног програма подршке истраживањима у области друштвених истраживања на Западном Балкану (RRPP), који води Универзитет у Фрибургу, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC). 

Др Ивана Ђерић је кооаутор сажетка за образовну политику (Policy Brief) Од идеје до резултата: образовне промене у очима просветних радника у издању Института за педагошка истраживања. Сажетак је настао у оквиру пројекта Представе о образовним променама у Србији: рефлексије прошлости, визије будућности (POPS2) који је део Регионалног програма подршке истраживањима у области друштвених истраживања на Западном Балкану (RRPP), који води Универзитет у Фрибургу, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC). 

Др Ивана Ђерић је један од аутора сажетка за образовну политику (Policy Brief) "Унапређивања стручног усавршавања наставника на нивоу школе: улога директора школе" (2015) у оквиру пројекта Развионица Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање образовања и васпитања. 

Др Ивана Ђерић је један од приређивача публикације Педесет пет година Института за педагошка истраживања 1959–2014 у издању Института за педагошка истраживања из Београда. 


ПЕДАГОШКИ РАД 

Др Ивана Ђерић је од 2006. године један од аутора и водитеља семинара под називом Усавршавање комуникацијске компетентности: комуникација са ученицима, колегама и родитељима чији је координатор др Славица Шевкушић (тема: "Активно слушање"). Семинар је акредитован од Завода за унапређивање образовања и васпитања деце и налази се у Каталогу Програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2014/2015. и 2015/2016 под бројем 136.

Др Ивана Ђерић је била током 2009/2010. године један од водитеља и аутора семинара под називом Претпоставке успешне наставе (тема: "Стереотипи у школском контексту"). 


СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ 

Др Ивана Ђерић је стекла базична знања на уводном курсу у оквиру Програма из конструктивистичког саветовања и психотерапије у оквиру Удружења конструктивиста Србије. 

Технички је уредник у Редакцији часописа Зборник Института за педагошка истраживања.