ИНСТИТУТ ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА

др Душица Малинић

dusica malinicЗвање: Научни сарадник
Научна област: Школски неуспех
Телефон: 011 2 642 925
Е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Биографија

ОБРАЗОВАЊЕ

Др Душица Малинић рођена је 25. 11. 1974. године у Ужицу, где је завршила основну школу и Педагошку академију. Дипломирала је и магистрирала на Одељењу за педагогију на Филозофском факултету Универзитета у Београду, а на истом одељењу је 2014. године одбранила и докторску дисертацију под називом „Педагошки приступи наставника у раду са неуспешним ученицима“ и стекла академско звање доктор педагогије.

РАДНО ИСКУСТВО

По завршетку основних студија (од 1998. године до априла 2002. године) др Душица Малинић радила је у Међународној федерацији Друштава црвеног крста и црвеног полумесеца, као стручни сарадник на програму психосоцијалне подршке социјално угроженим лицима. У оквиру овог програма, креирала је и реализовала превентивни програм за децу предшколског узраста расељених и избеглих лица смештених у колективном центру на Авали.

Од новембра 2002. године запослена је у Институту за педагошка истраживања у Београду, најпре као истраживач-приправник, а потом као истраживач-сарадник. Ангажована је на пројектима Института чију реализацију подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије („Образовање за друштво знања“ (2006-2010); „Од подстицања иницијативе, сарадње, стваралаштва у образовању до нових улога и идентитета у друштву“ (2011-2015); „Унапређивање квалитета и доступности образовања у процесима модернизације Србије“ (2011-2015). У оквиру рада на пројектима Института бави се проучавањем узрока школског неуспеха и могућностима за превазилажење овог проблема, као и начинима подстицања иницијативе, сарадње и стваралаштва код неуспешних ученика.

 Одлуком Научно већа Института за педагошка истраживања изабрана је за руководиоца потпројекта Доступност, праведност и партиципативност у васпитању и образовању у оквиру пројекта Унапређивања квалитета и доступности образовања у процесима модернизације Србије (ев. бр. 47008)

Међународна сарадња

Као члан тима Института за педагошка истраживања др Душица Малинић је ангажована на ТЕМПУС пројекту, под називом „Мастер програм лидерство у образовању (Master program in Educational Leadership – EdLead; 543848-TEMPUS-1-2013-1-RS-TEMPUS-JPCR). Учествовала је и у реализацији три циклуса међународног истраживања TIMSS (2003, 2007, 2011) као интернационални контролор квалитета истраживања (QCM) у Србији.

Педагошки рад

Др Душица Малинић је координатор акредитованог програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача, стручних сарадника и директора, под називом „Наставник као креатор климе у одељењу“ и реализатор тема: Квалитетан час и социјални односи у одељењу и Узроци и превенција школског неуспеха.

Чланства у уређивачким одборима часописа, уређивање монографија, рецензије научних радова и пројеката

Др Душица Малинић је коуредник тематског зборника под називом: Квалитет и ефикасност наставе (378 стр.) у издању Института за педагошка истраживања (Србија) и Волгоградског државног педагошког универзитета (Русија). Рецензент је часописа националног и међународног значаја. Члан је Педагошког друштва Србије.