Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА

др Марина Ковачевић Лепојевић

  • Звање: научни сарадник

    Oбласт интересовања: Проблеми у понашању, школска клима, позитиван развој младих, социоемоционално учење

    Телефон: 011 3616008

    Мejл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

БИОГРАФИЈА

Марина Ковачевић Лепојевић дипломирала је и докторирала на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду. Одбранила је 2018. године докторат под називом Повезаност родитељског наџора и екстернализованих проблема у понашању код ученика средњих школа.

Претходно је била запослена у Институту за криминолошка и социолошка истраживања у Београду (истраживач-приправник), на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију, Универзитета у Београду (асистент) и на Високој школи за социјални рад, логопедију и окупациону терапију у Београду (доцент). Учествује као представник Института у ЕРАЗМУС+ пројекту „Револуција различитости: Од вредности до праксе” (2022–2024), чији је носилац Центар за позитиван развој деце и омладине у Београду.

Била је ангажована у реализацији пројеката основних истраживања из области друштвено-хуманистичких наука: Од подстицања иницијативе, сарадње и стваралаштва у образовању до нових улога и идентитета у друштву (бр. 179034), Унапређивање квалитета и доступности образовања у процесима модернизације Србије (бр. 47008), Криминал у Србији: феноменологија, ризици и могућности социјалне интервенције (бр. 47011), Социјална партиципација особа са интелектуалном ометеношћу (бр. 179017), и Превенција криминалитета и социјалних девијација (бр. 149016). Била је чланица редакције часописа Темида и и уређивачког одбора часописа Социјална мисао. Тренутно је ангажована у редакционом одбору часописа Београдска дефектолошка школа и часописа Зборник Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Чланица је Европског удружења за истраживање адолесценције (European Association for Research on Adolescence - EARA) и Удружења за когнитивне и бихејвиоралне терапије Србије.
Најзначајнији радови Марине Ковачевић Лепојевић доступни су на следећем линку: https://orcid.org/0000-0002-4780-1716