Skip to main content

ИНСТИТУТ ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА

Подстицање мотивације и инцијативе ученика у настави кроз ученичке пројекте

(8 сати стручног усавршавања)
школска 2014/2015, 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019,

2019/2020. и 2020/2021. година
К
аталошки број 540
К2: компетенције за поучавање и учење

Акредитовани програм под називом „Подстицање мотивације и иницијативе ученика у настави кроз ученичке пројекте” настао је на основу потребе и интересовања практичара који су учествовали у дугогодишњем педагошком пројекту Тролист Института за педагошка истраживања. Промене у образовним систему који се тичу пројектне наставе и општих међупредметних компетенција послужиле су као инспирација ауторима приликом осмишљавања садржаја и активности програма. Овај програм је актуелан већ пет година у систему стручног усавршавања наставника.

Општи циљ програма је да обучи наставнике како да подстичу унутрашњу и аутономну мотивацију ученика за покретање акције и решавање проблема у настави посредством ученичких пројеката. Специфични циљеви програма су:

  • да се наставници обуче да праве разлику између унутрашње, спољашње и аутономне мотивације ученика у настави;

  • да се наставници обуче да користе поступке за подстицање различитих типова мотивације у настави, као и у припреми и организацији ученичких пројеката;

  • да се наставници обуче да подстичу ученичку иницијативу у настави, као и у припреми и организацији ученичких пројеката;

  • да наставници стекну вештине у припреми и реализацији ученичких пројеката, као и да воде ученике кроз тај процес.

Програм обуке се реализује у једном дану, у групама од 25-30 учесника.

Реализатори обуке су др Ивана Ђерић и др Наташа Лалић-Вучетић. Реализатори поседују вишегодишње искуство у извођењу обука намењених стручном усавршавању запослених у образовању на различитим образовним нивоима.

Контакт подаци:

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тел: 064 197 50 73